Kun on vuosia pitänyt panssaria kipeimpien tunteidensa päällä, suojellut sitä kohtaa itsessään kuin kalleinta aarretta, oikeastaan itsekään tiedostamatta niitä edes olevan, ja kun sitten vihdoin jokin osuu siihen pansssariin ja tekeekin siihen halkeaman, voin sanoa, että se tekee kipeää. Se tekee helvetin kipeää. Samalla kuitenkin, parantuminen saa alkaa, juuri siitä hetkestä. Juuri siitä kipeimmästä hetkestä. Kun pystyy sen hetken elämään läpi, ottamaan tunteen vastaan ja päästämään sen vihdoin luvan kanssa ulos vapauteen, se paine sen muurin takana alkaakin helpottaa ja muurin seinämä murenemaan. Toivon ja näin haluan uskoa, että jonain päivänä se muuri on kadonnut kokonaan. 

Olin viikonloppuna katsomassa elokuvan Inside Out. Olin kuullut siitä niin paljon suosituksia, että se oli nähtävä. Uskoin sen olevan mulle hyvä myös omia prosessejani ajatellen. Mulla oli hiukan tunteet jo valmiiksi pinnassa ja kun sitten elokuva alkoi, tuntui että kyynelistä ei tullut loppua. Olin hämmentynyt omasta reaktiostani, en arvannut elokuvan osuvan niinkin syvälle mitä se osui. Elokuvan jälkeen kävin tunnetilaani vielä kotona läpi jonkin aikaa. Istuin vain sohvalla ja ihmettelin, tutkin ja annoin sen tulla. Vielä pari seuraavaa päivää kävin sitä tunnevyöryä jossain muotoa läpi, sitten se alkoi väistyä. 

Ei ole helppoa murtaa jotakin, joka on ollut vahvasti osana omaa identiteettiä jo vuosia. Joka on ollut vahvasti osana sitä, että selviän. Mutta kun muuttumattomuus tulee kipeämmäksi kuin muutos, saa muutosprosessi vihdoin käynnistyä. Sille pitää antaa aikaa ja ymmärrystä, muutos ei tapahdu hetkessä eikä sitä voi kiirehtiä. Mutta on uskallettava ottaa askelia, nöyrtyä ja olla tarvitseva. Ensimmäinen askel muutokseen tässä asiassa tapahtui jo oikeastaan ennen burnoutia, erotessani lapseni isästä. Burnout vaikutti osaltaan siihen, että niitä askelia tuli otettua lisää ja edelleen sillä tiellä ollaan. Nyt viikonloppuna tuntui, että jotain merkittävää sai murtua. Jotakin, jota en ole pystynyt aiemmin kohtaamaan. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.