Hengitys on tehokas menetelmä rauhoittaa hermostoa ja mieltä. Itse käytän sitä paljon omien tunteiden säätelyyn ja ylikierroksilla käyvän kehon rauhoittamiseen/maadoittamiseen. Hengityksen kautta haen myös yhteyttä itseeni ja läsnäolon tilaan. Niin sisäänrakennettu ja automaattinen toiminto kuin hengitys meissä onkin, se ei välttämättä ole niin yksikertainen mitä voisi luulla. Itse olen huomannut, että en välttämättä hengitä ihan oikein. Hengitys ei aina tunnu menevän ihan perille asti ja esim. pilateksessa hengitys saa mussa aikaan huimaavan tunteen. Siksi kävin kuluneena viikonloppuna oppimassa lisää hengityksestä ja myös meditaatiosta toivoen saavani jotain uutta tietoa ja keinoja tekniikkani hiomiseen. 

Viikonloppu osoittautuikin hyvin antoisaksi ja mielenkiintoiseksi. Tieto hengityksen merkityksestä, sen anatomiasta ja ymmärrys sen moniulotteisuudesta ihmiskehon toiminnalle lisääntyi. Lisäksi opeteltiin rakentamaan yhteys hengityselimiin ja niiden toimintaan hengityksen aikana (nenä, suu, kurkunpää, nielu, keuhkot, vatsa, pallea) ja kiinnittämään huomiota myös selkärangan eri osiin hengittäessä sekä selän ja kylkien lihaksiin, jotka nekin osallistuvat henkitykseen ja joihin keskittymällä saadaan keuhkoille liikettä eri suuntiin. Selkärangan ja alaselän huomioiminen hengityksessä voi tuoda avun alaselkävaivoihin. Keskittyminen hengityselimiin hengittelyn aikana sen sijaan auttaa olemaan läsnä ja keskittymään hengitykseen sekä omaan kehoon, jolloin ajatuksen virta vaimenee ja hengityksestä tulee meditatiivista.  Tällaisen hengitysharjoituksen aikana jokainen hengitykseen osallistuva elin käydään yksitellen läpi, aloittaen nenästä ja kulkien järjestyksessä aina palleaan saakka. Kiinnittäen huomiota siihen, miten hengitys virtaa niiden läpi ja saa niissä aikaan liikettä tai tuntemuksia. Lopuksi voidaan antaa hengityksen kulkeutua mielikuvissa myös lannerangan alueelle ja aivoihin. 

Minulle uutta tietoa oli, että oikeanlainen hengitys puhdistaa aivoista kuona-aineita, joka voi mm. ennaltaehkäistä alzheimerin taudin puhkeamista. Lisäksi nenän kautta hengitys kosteuttaa ja puhdistaa hengitettyä ilmaa ja auttaa muodostamaan typpioksidia, joka vahvistaa ihmisen immuniteettia.

Ulos hengitys on kaikkein tärkein osa hengityksen rauhoittavaa vaikutusta. Sisään hengitys aktivoi sympaattista hermostoa, kun taas uloshengitys aktivoi parasympaattista hermostoa eli kehon rauhoittumista. Siksi juuri uloshengitykseen on tärkeää kiinnittää huomiota. Jos keho on kireä esim. stressistä johtuen, myös hengitys mukautuu siihen kireyteen eikä se kulje niin virtaavasti ja rennosti. Tällöin hengityksen rentouteen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Hengitystä ei myöskään kuulu suorittaa ja erityisesti stressaantuneena tulisi keskittyä hengittämään mahdollisimman vapautuneesti ja rennosti.. 

Hengitysmenetelmiä on monia erilaisia. Tässä listaan muutamia:

  • Kohinahengitys: Kohinahengityksessä keskitytään nielun alueeseen hengityksessä ja pyritään tuomaan hengitys kohisevan äänen kautta sen läpi muihin elimiin. Kohinahengitysmenetelmällä hengityksestä tulee syvempää ja se kestää pidempään ja tämä erityisesti auttaa rauhoittumisessa ja rentoutumisessa. Ihminen hengittää tällä tavoin luontaisesti nukkuessaan. 
  • Ajoittainen vähähappinen "pikahengitys":  siedättää hengitystä vaikeampiin olosuhteisiin (eli stressaaviin tilanteisiin). Tässä menetelmässä laitetaan kädet vatsan päälle, hengitetään nenä kautta nopeasti 30 sekunnin ajan, jonka jälkeen otetaan viimeinen ulos puhallus suun kautta ja pidätetään henkeä oman maksimimäärän aikaa. Sen jälkeen yksi sisään hengitys ja pidätetään vielä 15 sekuntia hengitystä, jonka jälkeen hengitys vapautetaan. Pitkäjänteisesti tehtynä tämä voi lieventää ahdistusta ja hyperventilaatiotaipumusta. 
  • Hyminähengitys: pidetään pientä hymisevää ääntä samalla, kun hengitetään nenän kautta. Tämä tekee kehoon värinäaaltoa, joka rentouttaa hengityselimiä
  • Holografinen hengitys: Kielen kärki asetetaan kevyesti kitalakeen, suu on kiinni ja sisään hengityksellä leukaa lasketaan hiukan alaspäin, ulos hengityksellä leuka palautetaan paikalleen. Tämä oli itsestä hyvin mielenkiintoinen hengitystapa, sillä se vapautti purentalihasteni kieryksiä. Tunsin ihan muljahtelua ja liikehditää leukalihaksissa tätä tehdessä ja lämmön tunteen harjoituksen jälkeen leukalihasten alueella. Toimii siis erityisesti purentalihasten vaivoihin apuna.
  • Buteyko -menetelmä: auttaa erityisesti astman hoidossa ja lieventää oireita -> https://www.hoitavahengitys.fi/buteyko-menetelma/
  • Nopea yksittäinen ulos puhallus:  toimii välittömänä ja nopeana ahdistuksen lieventäjänä esimerkiksi hyvin jännittävässä tilanteessa. Näin olen havainnut itseni ja monen muun ihmisen monesti toimivan jopa vaistomaisesti ja ehkä tiedostamattaankin, kun vahva tunne nousee. 
  • Holotrooppinen menetelmä: https://fi.holotropic.fi/holotropicbreathwork - Tätä ei suositella herkille tai mielenterveysongelmista kärsiville metodin rajuuden vuoksi.

Pääsin kokeilemaan myös kehon tärisyttämistä musiikin tahdissa, mikä voi auttaa kehoa rentoutumaan ja läsnäolon tilaan. Tärinän voi viedä myös Tre -tärinäterapian tasolle, jossa kehosta vapautetaan tunteita tietyn asennon ja siitä muodostuvan tärinä kautta. Eläimessä tämä tärinä mekanismi tapahtuu luontaisesti pakene-taistele tilanteen rauettua, jolloin keho purkautuu noista tilannetta herättävistä tunteista ja rentoutuu. Ihmisessä tämä mekanismi ei ole niin automaattinen, mutta sitä voi tämän menetelmän kautta aktivoida. 

Paljon asiaa, paljon uudenlaisia menetelmiä joista osa jää varmasti omaan käyttööni, osa ehkä enemmän tiedon tasolle. Erityisesti hengityselimiin ja kehon toimintoihin keskittyminen jää varmasti jossain määrin käyttööni. Jäin kuitenkin miettimään, että tässä menetelmässä ehkä omien tunteiden kohtaaminen jää vähemmälle, kun mennäänkin ajatuksissa enemmän kehon sisälle. Tämä toimii siis varmasti juuri mielen tyhjentämisen ja rentoutumisen keinona, mutta jos haluan hengityksen kautta rakentaa tunnekehoyhteyttä, toimii ehkä paremmin omiin kehonosiin, niissä tuntuviin tuntemuksiin ja kireyksiin keskittyminen ja sen kuuntelu, mihin asti hengitys virtaa ja miltä virtaus tänään tuntuu. Kokeilemalla eri menetelmiä löytää myös juuri ne itselle parhaiten sopivat tavat rauhoittaa kehoa ja mieltä.      breathe-2%20%281%29.jpg